Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sledujte naše videa na YouTube ZOO Plzeň na TripAdvisor
Vyberte si jazyk
Česky English Deutsch Française По-ру́сски
Zapnout zvuk

ÚVODNÍ STRANA - NOVINKY - NOVINKY - ŽELVY OBROVSKÉ VYRÁŽEJÍ ZA SLUNÍČKEM!

Želvy obrovské vyrážejí za sluníčkem!

 

Letos v srpnu začaly želvy obrovské poprvé chodit i do venkovního výběhu u Tropického pavilonu Z, návštěvníci se s nimi setkají v teplé suché dny, kdy se teplota bude blížit 30 stupňům Celsia.
 
Plzeňská zoo chová od roku 2004 skupinu mladých želv obrovských, pořízených jako roční až dvouletá mláďata. Jediná tuzemská skupina dospělých obrovských želv žije v Zoo Praha, v minulosti se občas objevily i v dalších zoo. Tam však většinou dovezli dospělá zvířata, sledování růstu od mládí v Plzni je proto výjimečné. Společníky obrovských želv jsou lemuři kata. Vnitřní expozice želv byla náležitě zateplena a osazena zdroji tepla, aby měly želvy dostatek pohodlí.
Želva obrovská žije na souostroví Aldabra u Seychel v Indickém oceánu.
 
Šest želv už má svoje jména a čestné kmotry ze sféry veřejného života: Julie (Ing. Miloslav Šimák), Stella (Ing. Petr Rund) a Max (Irena Rottová). Tři byly v roce 2007 pokřtěny poslanci PS PČR I. Levou, K. Šidlem a J. Látkou na Ivanku, Aničku a Susanku.
Sedmé jméno, Selma, přidaly děti ze ZŠ Plánická, Klatovy.
 
 
Místní chovatelé, kteří rozmnožili již na 20 druhů želv, doufají, že by k nim časem mohla přibýt i tato vzácnost. Plzeňská zoo je v tuzemsku jediná, která kromě pražské chovala i želvu sloní, konkrétně několik měsíců na počátku 70. let.
Lidé si často pletou původ želvy obrovské a želvy sloní, takže neuškodí zopakovat, že želva obrovská žije v Indickém oceánu v blízkosti souostroví Seychely na ostrově Aldabra – což jim dává i jejich zahraniční pojmenování; želva sloní zase v Pacifiku na Galapágách. Oběma jsou přičítány velké rozměry a dlouhověkost, oba druhy bez problémů překonávají věk 100 let a délku krunýře 120 cm. Rekordní dospělé kusy váží až 300 kg. Jedná se o býložravá zvířata. Rozmnožování v zajetí se rovná malému zázraku. Spolu s želvou obrovskou přežily ještě 2 příbuzné druhy v počtu několika málo exemplářů z původních více rodů velkých želv žijících na ostrovech Indického oceánu. Popsány byly až v 90. letech.
Je potřeba si nepoplést aktuálně větší želvy ostruhaté, které bydlí u bufetu v Tropickém pavilonu. Ty se vylíhly kolem roku 1969 a zastupují třetí největší suchozemskou želvu a zároveň největší kontinentální druh želvy. Mladé želvy obrovské je ale již poměrně brzy ve velikosti dohoní a předhoní.

Irbis horský

DESIGN ALEXANDR VACEK

EAZA Oficiální informační server města Plzně Unie českých a slovenských zoologických zahrad Unie botanických zahrad České republiky BGCI