Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sledujte naše videa na YouTube ZOO Plzeň na TripAdvisor
Vyberte si jazyk
Česky English Deutsch Française По-ру́сски
Zapnout zvuk

ÚVODNÍ STRANA - OCHRANA PŘÍRODY - KAMPANĚ EAZA - OCHRANA JV ASIE (2011-2013) - KAMPAŇ PRO JIHOVÝCHODNÍ ASII EAZA-IUCN/SSC 2011 - 2013

Kampaň pro Jihovýchodní Asii EAZA-IUCN/SSC 2011 - 2013

 

 

Název projektu:

Problematika palmy olejné  a dopady jejího pěstování a používání

Jedním z cílů kampaně je ovlivnit spotřebitelské chování zákazníků v Evropě, neboť nikdy předtím jsme nebyli tak odpovědni za devastaci přírody v jihovýchodní Asii jako nyní. Pro mnohé bude možná překvapením, že k ničení původních lesních porostů přispíváme velkou měrou my, Evropané. Jak je to možné?


V jihovýchodní Asii, zejména v Malajsii a Indonésii, dochází ke kácení tropických pralesů a na jejich místě jsou zakládány plantáže palmy olejné, která se díky rychlým výnosům stala během posledních třiceti let doslova „žroutem“ původní neporušené přírody. Obě země mají v současné době na svých územích přes 130 000 km2 palmových plantáží (v roce 1984 bylo v Indonésii a v Malajsii celkem pouze 1 500 km2 palmových plantáží, což je nyní 80x více!). Pěstování olejné palmy má řadu negativních důsledků, jedním z nich je ztráta přirozeného prostředí pro celou řadu zvířecích druhů. V monokultuře palmových plantáží nenacházejí ani potravu, ani možnost úkrytu, ztrácejí prostor pro život. Bohužel, tyto dva státy společně zajišťují 87 % celosvětové produkce palmového oleje, který se vyváží hlavně do Indie, Číny a zemí EU, pouze 22% slouží k vlastní spotřebě!!!

 

Palmový olej je nejlevnějším světovým olejem, navíc jeho vlastnosti napomáhají širokému spektru jeho využití. Používá se při výrobě kosmetických přípravků (šampóny, mýdla, krémy, pěny na holení…), pracích prášků, je obsažen zhruba v polovině potravinářských výrobků (chipsy, zmrzlina, sušenky, majonéza, margaríny…) a začíná se využívat při výrobě biopaliv. Navíc často bývá na potravinách označován jako zdraví prospěšný a lehce stravitelný, takže bohužel většina spotřebitelů ani netuší, že nákupem přispívá k vykácení dalších částí pralesa. Další záludností je to, že momentálně na řadě výrobků najdete po pečlivém prostudování miniaturní etikety nic neříkající složení „rostlinný olej“, pod kterým se však ten palmový dobře skrývá. Díky masivní podpisové kampani bude od 13. prosince 2014 povinnost v EU konkrétní složení uvádět. Co ale dělat do té doby? Jedním z řešení je v současné době kupovat výrobky, kde je uveden konkrétní druh oleje (řepkový, slunečnicový…). Dalším východiskem by mohlo být vyhledání informací o společnostech, které se používání palmového oleje díky tlaku ochranářských organizací zřekly nebo které jej díky osvícenému vedení nepoužívají a tuto skutečnost využívají jako svoji přednost.

výrobky z palmového oleje    

Tento proces zřejmě už nelze zastavit, ale může být prováděn šetrněji ...

RSPO - Roundtable on Sustainable Palm Oil

V roce 2004 Světový fond na ochranu přírody (World Wide Fund for Nature- WWF) společně s dalšími společnostmi - AAK, KLK, Sainsbury’s a Unilever založili organizaci RSPO (Kulatý stůl na téma udržitelného palmového oleje - Roundtable on Sustainable Palm Oil). 
Jedná se o neziskovou iniciativu, která dnes sdružuje přes 500 pěstitelů palmového oleje a jeho zpracovatelů, výrobců, obchodníků, nevládních organizací a investorů do této komodity, jejichž společným cílem je podpora rozvoje a využívání palmového oleje šetrného k prostředí.
Iniciativa RSPO ustanovila přísná měřítka pro odpovědné pěstování palmy olejné, spolu s nezávislým systémem auditu pěstebních ploch, zpracovatelských závodů a dodavatelsko-odběratelského řetězce až po cílové uživatele, jako jsou výrobci a maloobchodníci.

Typ normy :

RSPO je certifikační standard umožňující soulad s požadavky na pracovní podmínky, správnou zemědělskou praxi a soulad produkce s životním prostředím mezi jednotlivými obchodníky na trhu i pro zákazníky.

Oblast kontroly:

Palmový olej, palmový jádrový olej.

Rozsah standardu:

Správná zemědělská praxe
Pracovní podmínky
Soulad s životním prostředím

Pokrytí dodavatelského řetězce:

RSPO požaduje, aby pěstitelé byli posuzováni v souladu se zásadami a kritérii RSPO akreditovanou třetí stranou pro certifikaci (Certified Sustainable Palm Oil - CSPO). Kromě toho, RSPO požaduje audit všech subjektů v dodavatelském řetězci k ověření shody s požadavky pro dosledovatelnost trvale udržitelného palmového oleje. Pokud je k dispozici dostatečné množství dohledatelného CSPO, Ahold se podílí na obchodním programu certifikát zelená palma.

Kontrola platnosti:

Ahold uznává platné GreenPalm a RSPO certifikáty.
Kontrola platnosti na http://www.rspo.org/ nebo https://secure.greenpalm.org/.


   

 

Jak se může zachovat spotřebitel:
 
- nakupovat u firem, které se zavázaly odebírat certifikovaný palmový olej
- hledat na produktech logo RSPO
- žádat maloobchodníky, aby odebírali daleko více produktů s obsahem certifikovaného palmového oleje u všeho, co prodávají, tedy nejen v rámci svých vlastních značek
- žádat výrobce, aby používali certifikovaný palmový olej
- používat oleje domácí produkce – slunečnicový, řepkový, olivový …

Nepodléhejme lživým reklamám ...

Zdroj Wikipedia uvádí:

Palmový olej je forma jedlého rostlinného oleje získaného z oplodí palem, nikoli ze semen. Ze semen se připravuje tzv. palmojádrový olej, který má jiné složení. Palmový olej z palmy olejné (Elaeis guineensis) patří k nejběžnějším rostlinným olejům.

Využití a vliv na zdraví

Palmový olej obsahuje velké množství vitamínu E a přírodních karotenů. Hlavní složkou je kyselina laurová a kyselina palmitová. Palmový olej obsahuje velké množství nasycených mastných kyselin. Dokonce více než vepřové sádlo. Přispívá tak ke tvorbě cholesterolu v krvi. Palmový olej snáší vysoké teploty. Nepřepaluje se a zachovává si své nutriční hodnoty, takže se v kuchyni užívá především na smažení. Obsažené karoteny mu dávají zlatavou barvu, kterou předává i připravovaným pokrmům. Výhodou je fakt, že tento olej pomalu oxiduje (vyšší trvanlivost v potravinách). Používá se jak při přípravě pokrmů (fritování a pečení), tak jako důležitá složka při výrobě biopaliva. Tento olej může být obsažen ve směsných stolních olejích, margarínech, slaných i sladkých sušenkách, v čokoládě, nugetě, instantních polévkách, bramborových lupínkách a v mnohých dalších potravinách. Přidává se ale i do mýdel či kosmetiky.

Využívejte domácí, daleko zdravější produkty (slunečnicový, řepkový a olivový olej) ...

 

 

Spasí palma olejná svět? PDF

Hodnocení odběratelů palmového oleje (WWF)

Zelená poušť: http://youtu.be/god62gLOx_4

 

Palmový olej představuje jednu z nejvýznamnějších celosvětových komodit. Je to vysoce univerzální rostlinný olej. Celosvětová spotřeba se zvyšuje a z nějakých 50 mil. tun v roce 2011 vzroste do roku 2050 nejméně na 77 miliónů tun.

 

 

V palmovém oleji jako takovém však problém není, jde spíše o to, jak a kde ho produkují…

Velkoplošné pěstování palmy olejné přináší:

- velkoplošné odlesňování lesních porostů
- sociální konflikty
- ztrátu habitatu zvířat
- znečistění vodních toků
- vysušování půdy
- ztrátu živin a zásob podzemní vody – 1palma -15l vody/den
- eroze půdy, vypalování, splodiny
- záplavy

                        

 

Několik let se touto problematikou zabývá Čech, Stanislav Lhota, M.Sc., Ph.D.
Dept. Zool., Univ. of South Bohemia & Usti nad Labem Zoo

Všechny zprávy jeho snažení a činnosti v Balikpapanském zálivu a z Bornea naleznete na webových stránkách ZOO Ústí nad Labem www.zoousti.cz

"V minulých dvou indonéských zprávách jsem psal o vleklém sporu s firmou Wilmar, která začala v Balikpapanském zálivu stavět obří továrnu na zpracování palmového oleje. Příběh se už možná chýlí ke konci.
Mediální kampaň okolo Wilmaru nezůstala bez odezvy. Na článek, který vyšel letos v létě v online magazínu Mongabay (http://news.mongabay.com/2012/1022-mutterback-orangutans-sungai-wain.html) zareagovala Michelle Desilets, která nám v komunikaci s palmařskými společnostmi už několikrát pomohla, a ještě jednou se nás pokusila spojit s nejvyšším vedením Wilmaru. Bohužel, definitivní rozhodnutí Wilmaru bylo pokračovat v stavbě tak, jak byla naplánovaná (což mimochodem označili jako „kompromis“). Ani zprávy, které mi chodí z terénu od Darmana a jeho týmu, nenasvědčují tomu, že by se chtěl Wilmar jakkoli polepšit. Ilegálně zabrané území teď nově obehnali ostnatým drátem a dál pokračují ve stavbě, jako by se snad nic nedělo.
Na film „Gone with the Tide“, který je volně ke shlédnutí na Internetu (http://vimeo.com/47005050), zareagovala kanadská nevládní organizace Friends of Borneo, kteří se sice také zprvu pokusili o mírumilovné vyjednávání s Wilmarem, ale i jim brzy došla trpělivost. Spustili petici, která ale neměla příliš velký ohlas (stále jí ale můžete podpořit a šířit: http://www.change.org/en-CA/petitions/wilmar-group-and-kencana-agri-of-indonesia-palm-oil-back-off-balikpapan-bay-2). Začali jsme tedy společně oslovovat různé další nevládní organizace s tím, že Wilmar zažalujeme. Do toho se ale nikomu nechtělo. Jedna ze skupin, COP (Center for Orangutan Protection), odstoupila poté, co je samotné Wilmatr zažaloval za nařčení ze zabíjení orangutanů na jejich plantáži. Tam je totiž problém z důkazy – zatímco my s pomocí série satelitních snímků a místních vyhlášek poměrně přesvědčivě doložíme, že Wilmar v Balikpapanu zabírá půdu ilegálně, u mrtvého orangutana není nijak snadné prokázat kdo a kde ho zabil. COP na to krutě doplatili – Wilmar nejen že je zažaloval, ale vzápětí nato žalobu stáhnul a teď je drží v šachu tím, že ji může zase kdykoli obnovit. I jiné organizace se Wilmaru, jejich právníků a jejich kamarádů ve vládě bojí, a tak se žaloba nakonec nekonala.
Dostalo se alespoň na mírnější formu protestu, a to je stížnost u RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil), jehož je Wilmar čelním členem, i když mu to nebrání v porušování vlastních pravidel. Stížnost jsme podali tenhle týden, já coby nezávislý výzkumník a tři nevládní organizace – indonéský JAAN (Jakata Animal Aid Network), kanadští Friends of Borneo a německý Save Wildife.
Každopádně ale vypadá situace hodně špatně, zdá se že palmařský průmysl se svými plantážemi a fabrikami (a to nejen Wilmar) brzy nenávratně zničí Balikpapanský záliv, podobně jako už zlikvidoval miliony hektarů pralesa a celá říční povodí jinde na Kalimantanu. Mějte to prosím na paměti při vašem příštím nákupu! Od prosince 2013 bude platit povinnost označovat konkrétní obsah rostlinných tuků a olejů na všech balených výrobcích prodávaných v Evropské Unii (už nebude stačit napsat prostě jen rostlinný tuk, bude třeba uvést o jaký konkrétní tuk jde). Mnozí z nás možná budou překvapení, v čem všem palmový olej najdeme, od potravin až po kosmetiku. Evropská unie je jedním ze tři největších odběratelů palmového oleje (spolu s Indií a Čínou), může být obsažen v dobré polovině balených výrobků na pultech našich supermarketů. Navíc vloni EU schválila i jeho přidávání do „povinných biopaliv“. Přitom bychom vlastně palmový olej nemuseli nakupovat vůbec, existují alternativy, včetně produktů skomírajícího evropského zemědělství, tj. slunečnicového, řepkového a olivového oleje anebo másla. Jak dokládá příklad Wilmaru, certifikace palmového oleje coby ekologicky šetrného prozatím nefunguje. Nejlepší, co tedy můžeme pro indonéskou přírodu udělat, je pořádně si číst etikety a výrobky s obsahem palmového oleje zkrátka nekupovat."

Stanislav Lhota, M.Sc., Ph.D.

 

Irbis horský

DESIGN ALEXANDR VACEK

EAZA Oficiální informační server města Plzně Unie českých a slovenských zoologických zahrad Unie botanických zahrad České republiky BGCI