Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sledujte naše videa na YouTube ZOO Plzeň na TripAdvisor
Vyberte si jazyk
Česky English Deutsch Française По-ру́сски
Zapnout zvuk
hroznýš Dumerillův

hroznýš Dumerillův ISB

Acrantophis dumerili

Dumeril´s boa - Dumerils Madagaskarboa

řád: Hadi

Hroznýš Dumerilův se živí drobnými druhy savců a ptáků. Přes den se ukrývá, a teprve v noci se vydává na lov. Obvykle dorůstá do délky dvou metrů. Obývá sušší a řidší lesy, na stromy však šplhá méně. Jako ostatní hroznýši je vejcoživorodý. To znamená, že se vejce inkubují 6-8 měsíců v těle samice a mláďata se líhnou v průběhu porodu nebo hned po snesení vajec.

ZAJÍMAVOST

V okolí kloaky mají dva drobné drápky, což jsou zbytky končetin. Dá se podle nich určovat i pohlaví, samci je totiž mají větší než samice. Na hlavě mají zvláštní termoreceptory, které rozlišují teplotní rozdíly několik desetin stupňů Celsia. Tak vlastně mohou vyhledávat svou nejdůležitější potravu (teplokrevné živočichy), kořist zabíjí uškrcením.

OBLAST VÝSKYTU

Výskyt hroznýš Dumerillůvhroznýš Dumerillův

TENTO DRUH NAJDETE

Kde u nás najdete hroznýš Dumerillův

FOTOGALERIE DRUHU

Jeřáb Královský

DESIGN ALEXANDR VACEK

EAZA Oficiální informační server města Plzně Unie českých a slovenských zoologických zahrad Unie botanických zahrad České republiky BGCI