Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sledujte naše videa na YouTube ZOO Plzeň na TripAdvisor
Vyberte si jazyk
Česky English Deutsch Française По-ру́сски
Zapnout zvuk

korunáč chocholatý

Goura cristata

Western Crowned Pigeon - Blauschopf-Krontaube

Řád: Měkkozobí Čeleď:holubovití

Obývá ve třech poddruzích Novou Guineu a okolí. Má denní aktivitu, sdružuje se do skupinek o maximální velikosti 10 jedinců. Na jídelníčku má plody, semena i hmyz.

více informací

krkavec bělokrký

Corvus albicollis

White - naped Raven - Weiss-nacken Rabe

Řád: Pěvci Čeleď:krkavcovití

Obývá skalnatá místa hor východní a jižní Afriky. Často se přiživuje na újedích pro supy v jihoafrických Dračích horách. Jde o otužilý druh, vystupující až do nadmořské výšky 4 000 m.n.m.

více informací

křepel kalifornský

Callipepla californica

California Quail - Schopfwachtel

Řád: Hrabaví Čeleď:křepelovití

Původně obyvatel USA byl vysazen i v Chile či na Novém Zélandě. Je to společenský hrabavý pták, jehož početnost místy klesá díky zemědělství.

více informací

Kukačka guira

Guira guira

Guira Cuckoo - Guirakuckuck

Řád: Kukačky Čeleď:

více informací

kur cejlonský

Gallus lafayetti

Ceylon Junglefowl - Ceylonhuhn

Řád: Hrabaví Čeleď:bažantovití

Součástí výměny se zoo Kolombo na Srí Lance byly v roce 2003 ratufy, zmije, želvy a kur cejlonský. Patří do příbuzenstva kura bankivského, předka domácích kurů.

více informací

labuť černá

Cygnus atratus

Black Swan - Trauerschwan

Řád: Vrubozobí Čeleď:kachnovití

Labuť černá žije v párech, ale často se sdružují a žijí ve skupinách na dolních tocích řek. V posledních létech byly labutě vysazeny i na Novém Zélandě, v Evropě a Americe, kde se nyní množí v parcích. Jejich hlasem je nápadné trumpetové volání. Při vzlétání se rozbíhává po vodě.

více informací

Ledňák modrokřídlý

Dacelo leachii

Blue-winged Kookaburra - Haubenliest

Řád: Srostloprstí Čeleď:

více informací

ledňák obrovský

Dacelo novaeguineae

Giant Kingfisher - Jägerliest, Kookaburra

Řád: Srostloprstí Čeleď:ledňáčkovití

Je největším ledňáčkem na světě. Rád si pochutnává na hmyzu, hlodavcích i hadech, které ubíjí zobákem. Obývá lesy východní Austrálie a farmáři ho zavedli i v Tasmánii a v západní Austrálii. Jeho chraplavý smích se ozývá zejména ráno a večer. Obecně je znám jeho domorodý název kukabura a trefná přezdívka „Chechtavý Jack“. Zajímavé je také, že hnízdícímu páru pomáhají při výchově mláďat mladí nezadaní jedinci.

více informací

lelkoun soví

Podargus strigoides

Tawny Frogmouth - Eulenschwalm

Řád: Lelkové Čeleď:lelkounovití

Vzhledem připomínající sovu je noční pták s neslyšným letem. Loví z posedu hmyz a hlodavce na zemi. Ve dne nelétá a uniká pozornosti tím, že při ohrožení sedí vzpřímeně a vypadá jako pahýl větve.

více informací

leskoptev tříbarvá

Lamprotornis superbus

Superb Starling - Dreifarben-Glanzstar

Řád: Pěvci Čeleď:špačkovití

Patří k nejhezčím špačkovitým. Obývá savany a řídké lesy Afriky. Je všežravá.

více informací

majna Rothschildova

Leucopsar rothschildi

Bali Starling - Balistar

Řád: Pěvci Čeleď:špačkovití

Majna Rothschildova, vzácný příbuzný špačka původem z indonéského ostrova Bali je v plzeňské zoo chován v rámci záchranného programu EEP. Ve volné přírodě žije dnes pouze 30 exemplářů majny Rothschildovy, v zajetí je chováno asi 1.500 ptáků. Od ostatních majn se odlišuje chocholkou na hlavě a bílým zbarvením.Majna Rothschildova je ohrožena zejména postupem civilizace, zavlečením nových druhů zvířat a ubýváním lesů v lokalitách jejího přirozeného rozšíření.

více informací

marabu africký

Leptoptilos crumeniferus

Marabou Stork - Afrikanischer Marabu

Řád: Brodiví Čeleď:čápovití

Spolu se supy, nad nimiž může zvítězit, se stará na africké savaně o likvidaci zbytků hostin velkých šelem, navštěvuje i smetiště a skládky. Při aktivním lovu je schopen ulovit obratlovce do velikosti plameňáka. Největší sousta, která polyká, mohou vážit až 1 kg.

více informací

myšák hnědokřídlý

Colius striatus mombassicus

Speckled mousebird - Braunflügel-Mausvogel

Řád: Myšáci Čeleď:myšákovití

V českých zoo zřídka chovaný řád ptáků.

více informací

nandu papmový

Rhea americana

American rhea - Nandu

Řád: Nanduové Čeleď:nanduovití

Nandu je obyvatelem pamp s vysokou travní vegetací a v Argentině vystupuje až do výše dvou tisíc metrů nad mořem. Žije ve skupinách, kde jeden samec vládne harému asi šesti samic.

více informací

nesyt africký

Mycteria ibis

Yellow-billed stork - Nimmersatt

Řád: Brodiví Čeleď:čápovití

Nesyt africký je asi 100 cm vysoký čáp, rozšířený od Senegalu do Súdánu a na jih až do Kapska. Zdržuje se u vod a na bažinatých místech, někdy však zaletuje i na mořské pobřeží.

více informací

< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >

Rys

DESIGN ALEXANDR VACEK

EAZA Oficiální informační server města Plzně Unie českých a slovenských zoologických zahrad Unie botanických zahrad České republiky BGCI