Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sledujte naše videa na YouTube ZOO Plzeň na TripAdvisor
Vyberte si jazyk
Česky English Deutsch Française По-ру́сски
Zapnout zvuk
ara vojenský

ara vojenský RDB

Ara militaris mexicana

Military Macaw - Kleiner Soldatenara

řád: Papoušci

Pestře zbarvení velcí tropičtí pralesní ptáci, mohou být velcí až 90 cm. Prsty jsou stavěny jako u datlů, nikoliv však ke šplhání ale k uchopování. První a čtvrtý trčí dozadu, 2. a 3. dopředu. Nohou si podávají různé předměty, hlavně potravu, do zobáku. Potravu tvoří tvrdá semena, zejména ořechy palem, měkké plody, bobule, výhonky stromů a někdy i hmyz. Žijí v hejnech, v době rozmnožování se zdržují v párech. Hnízdí v dutinách stromů, převážně vysokých palem. Většinou na dvou snesených vejcích sedí samice 24 - 26 dní, samec ji v té době krmí. Mláďata opouštějí hnízdo po 13 týdnech. Žijí až 50 let. Ara Spixův žije jen v počtu 30 ks, z toho v přírodě je jen jediný pár. Ara modrohrdlý byl prvně v přírodě spatřen až roku 1992, žije asi vzácně v bolivijských nížinách. Některé evropské a světové ZOO ary chovají zcela volně nebo ve velkých hejnech ve voliérách. V ČR je nejběžnější ararauna (ara modrožlutý) a ara zelenokřídlý.

ZAJÍMAVOST

V plzeňské zoo došlo v roce 2005 k umělému odchovu, poté dvakrát k odchovu přirozenému.

OBLAST VÝSKYTU

Výskyt ara vojenskýara vojenský

TENTO DRUH NAJDETE

Kde u nás najdete ara vojenský

FOTOGALERIE DRUHU

ara vojenský

ara vojenský

ara vojenský

ara vojenský

ara vojenský

ara vojenský

Rys

DESIGN ALEXANDR VACEK

EAZA Oficiální informační server města Plzně Unie českých a slovenských zoologických zahrad Unie botanických zahrad České republiky BGCI