Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sledujte naše videa na YouTube ZOO Plzeň na TripAdvisor
Vyberte si jazyk
Česky English Deutsch Française По-ру́сски
Zapnout zvuk

orel volavý

Aquila clanga

Greater Spotted Eagle - Schelladler

Řád: Dravci Čeleď:krahujcovití

Do ČR se vzácně zatoulává, kdysi tu i hnízdil. Obývá široký pás v Eurasii od východní Evropy po Tichý oceán.

více informací

ořešník kropenatý

Nucifraga_caryocatactes

Spotted Nutcracker - Tannenhäher

Řád: Pěvci Čeleď:krkavcovití

Na jídelníčku má převážně semena a ořechy. Obývá lesy, ale i okolí lidských sídel.

více informací

papoušík šedohlavý

Agapornis cana cana

Grey-headed Parrot - Grauköpfchen

Řád: Papoušci Čeleď:Papouškovití

Obývá otevřené křovinné biotopy Madagaskaru, vyhýbá se lesům. Běžně žije v malých skupinkách do 20 jedinců. Základem jeho potravy jsou semena trav a bylin.

více informací

páv korunkatý

Pavo cristatus

Common Peafowl - Blauer Pfau

Řád: Hrabaví Čeleď:bažantovití

Tito nádherní hrabaví ptáci žijí v plzeňské zoo zcela volně. Pobíhají celý den po areálu zahrady a shánějí různé dobroty, na večer však hledají vysoké stromy, kde přes noc hřadují. Není hezčího pohledu, než je vidět s rozbřeskem ”plachtit” směrem k zemi. Když tito tuláci nenajdou nic lepšího, tak se přiživují na jezírku u vodních ptáků.

více informací

pelikán bílý

Pelecanus onocrotalus

White pelican - Rosa Pelikan

Řád: Veslonozí Čeleď:pelikánovití

Pelikánům umožňuje lov kořisti pod vodou řada tělesných adaptací. Pelikáni bílí loví v rojnici, která natlačí ryby na mělčinu a tam je ptáci svým keserovitým zobákem vysbírají. Velký hrdelní vak také používají k nabírání dešťové vody pro pití a ke zbavování se přebytečného tepla v horkém počasí. Americký příbuzný pelikána bílého loví ryby způsobem zcela odlišným - vyletí vysoko do vzduchu a hlavou dolů vletí jako kámen do vody, odkud vyloví rybu.

více informací

pelikán rudohřbetý

Pelecanus rufescens

Pink-backed Pelican - Rötelpelikan

Řád: Veslonozí Čeleď:pelikánovití

Na rozdíl od pelikána bílého má žluté nohy. Pochází z Afriky. Obývá území od Kapska po Gambii a Etiopii. Živí se převážně rybami. Dává přednost otevřeným lagunám a deltám řek s hustým rákosovým porostem, někdy se objevuje i na pobřeží. Hnízda si staví na stromech, ve velkých koloniích.

více informací

pižmovka hřebenatá

Sarkidiornis melanotos

Knob-billed Duck -

Řád: Vrubozobí Čeleď:kachnovití

Obývá jižní Asii, subsaharskou Afriku a Jižní Ameriku. Obývá hlavně sladkovodní bažiny a jezera v tropech. Jsou částečně stěhovavé, cestují za vodou v době sucha.

více informací

pižmovka ostruhatá

Plectropterus gambensis

Spur-winged Goose - Sporngans

Řád: Vrubozobí Čeleď:kachnovití

Pižmovky jsou především vegetariáni, spásají zelené části rostlin, vyhledávají semena, vodní vegetaci, ojediněle však nepohrdnou ani malou rybičkou. Samice snáší 6 - 14 vajec, na kterých sedí 30 - 33 dní.

více informací

plameňák chilský

Phoenicopterus chilensis

Chilean Flamingo - Chileflamingo

Řád: Plameňáci Čeleď:Plameňákovití

Plameňák chilský je v logu plzeňské zoo, protože zde došlo počákem 80. let k českému prvoodchovu mláďat, který byl několikrát zopakován.

více informací

plameňák růžový

Phoenicopterus ruber roseus

Greater Flamingo - Rosenroter Flamingo

Řád: Plameňáci Čeleď:Plameňákovití

Plameňák žije vzácně i v jihozápadní Evropě, například ve Francii a ve Španělsku. Velmi ojediněle může zaletět i do České republiky. Dále obývá Afriku a Asii.

více informací

poštolka vrabčí

Falco sparverius

American Kestrel - Buntfalke

Řád: Dravci Čeleď:sokolovití

Obývá otevřenou krajinu Severní i Jižní Ameriky. Žijí většinou samotářsky, sdružují se až v období hnízdění. Živí se hmyzem a drobnými obratlovci.

více informací

pštros dvouprstý

Struthio camelus

Ostrich - Strauss

Řád: Pštrosi Čeleď:pštrosovití

Největší pták světa s výraznou pohlavní dvojtvárností, samice jsou jednobarvé, samci bývají černí s červeným krkem. Na africké savabě se sdržují spolu s antilopami a zebrami.

více informací

puštík obecný

Strix aluco

Eurasian Tawny Owl - Waldkauz

Řád: Sovy Čeleď:puštíkovití

Jedná se o relativně běžnou sovu, v plzeňské zoo se ve voliéře snese s kalousem ušatým nebo bažanty.

více informací

satyr Temminckův

Tragopan temminckii

Temminck´s tragopan - Temmincktragopan

Řád: Hrabaví Čeleď:bažantovití

Zoo Plzeň začala satyry chovat až v roce 2003. Tento druh obývá oblast od vých Himálaje po záp. Čínu a sz Vietnam. Žijí monogamně v horských lesích, samci dosahují délky 65 cm. Živí se listy, výhonky, semeny, bobulemi, kořínky, hmyzem. Samci pomáhají s péčí o mláďat. Samci mají nad očima nápadné výrůstky - růžky.

více informací

seriema rudozobá

Cariama cristata

Red-legged Seriema - Seriema

Řád: Krátkokřídlí Čeleď:seriemovití

Zřídka létající běhaví ptáci žijící v pampách. Živí se hady a tvarem těla se podobají africkému dravci hadilovu písaři, který žije stejným způsobem života. Nepohrdnou ani hlodavci a hmyzem, bobulemi i jinou potravou. Žijí v jižní Brazílii, Uruguaji, Paraguaji a severní Argentině, společnou čeleď, někdy nazývanou „běhavcovití“ s nimi tvoří čuňa černozobá. Není bez zajímavosti, že se jim u nás dříve říkalo kariama anglickou výslovností latinského názvu. Na krátký okamžik dosáhnou rychlosti i 70 km/hod. Žijí jednotlivě, v párech nebo malých skupinách. Jsou známé nápadným pronikavým křikem.

více informací

< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >

Irbis horský

DESIGN ALEXANDR VACEK

EAZA Oficiální informační server města Plzně Unie českých a slovenských zoologických zahrad Unie botanických zahrad České republiky BGCI