Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sledujte naše videa na YouTube ZOO Plzeň na TripAdvisor
Vyberte si jazyk
Česky English Deutsch Française По-ру́сски
Zapnout zvuk
zoborožec kaferský

zoborožec kaferský

Bucorvus leadbeateri

Southern ground hornbill - Kafferhornrabe

řád: Srostloprstí

Velký (90 - 100 cm), černý, většinou na zemi se zdržující zoborožec. Obývá křovinatou krajinu a savany. Spolu s příbuzným zoborožcem havraním patří k největším zoborožcům. Větší samec má červený obličejový a hrdelní lalok, menší samice modravý. Vydává hluboké rytmické chrochtání, často v duetu. Žije v párech nebo malých (čtyř až pětičlenných) skupinách. Hnízdí vždy jen dominantní pár, ostatní mu pomáhají ve výchově mladých. Na rozdíl od většiny zoborožců nezazdívá samec během hnízdění v stromové či zemní dutině samici. Inkubace trvá 40-42 dní (5 týdnů). Péče na hnízdě trvá 2 - 3 měsíce. V jeho potravě hraje velkou roli živočišná složka - drobní obratlovci a hmyz. Na severu zasahuje areál jeho rozšíření po Ugandu a Keňu, široce je rozšířený jižně od povodí Konga.

ZAJÍMAVOST

V zoo, kde bývá poměrně často chován (nyní na 80 v Evropě), ale jen výjimečně se množí (USA, Praha), může být chován i v otevřených výbězích s africkými kopytníky. Vyžaduje zimování v teplé místnosti.V zoo mívá pestrou potravu: ovoce, zelenina, tvaroh, doplňkově i pečivo, kompoty, hmyz, myši potkani, kuřata, rybky, krájené hovězí maso.

OBLAST VÝSKYTU

Výskyt zoborožec kaferskýzoborožec kaferský

TENTO DRUH NAJDETE

Kde u nás najdete zoborožec kaferský

FOTOGALERIE DRUHU

Ryba

DESIGN ALEXANDR VACEK

EAZA Oficiální informační server města Plzně Unie českých a slovenských zoologických zahrad Unie botanických zahrad České republiky BGCI