Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sledujte naše videa na YouTube ZOO Plzeň na TripAdvisor
Vyberte si jazyk
Česky English Deutsch Française По-ру́сски
Zapnout zvuk
čáp bílý

čáp bílý

Ciconia ciconia

White Stork - Weisstorch

řád: Brodiví

Patří k ptákům, jejichž výskyt a populace jsou každý rok přísně sledovány. V Evropě dříve velmi hojný, dnes v řadě zemí chybí. ČR je po Německu druhou zemí s velmi dobrým stavem těchto krásných zvířat. Čápi jsou známí svými obrovskými hnízdy, na která každý rok přistavují. Stará hnízda mohou vážit až kolem 200 kg! Čáp bílý se rád zdržuje v blízkosti lidských sídlišť. Za potravu mu slouží žáby, čolci, užovky či velký hmyz, který sbírá za chůze. Do plzeňské ZOO často, byť jen ”na skok”, zavítají i divocí čápi. Jeho příbuzný (a daleko méně známý) evropský čáp černý je velmi plachý a lidem se vyhýbá. Svá hnízda staví na vysokých stromech v hustých lesích a snadno tak uniká pozornosti. Oba druhy čápů jsou přísně chráněné. Čáp bílý ohlašuje v chladnějších částech Evropy svým příletem z afrických zimovišť příchod jara. Čápi chovaní v plzeňské ZOO jsou vesměs handicapovaní jedinci, kteří již nemohou žít ve volné přírodě.

ZAJÍMAVOST

Dlouholetými patrony plzeňských čápů jsou symbolicky pracovníci gynekologicko-porodnické kliniky.

OBLAST VÝSKYTU

Výskyt čáp bílýčáp bílý

TENTO DRUH NAJDETE

Kde u nás najdete čáp bílý

FOTOGALERIE DRUHU

Rys

DESIGN ALEXANDR VACEK

EAZA Oficiální informační server města Plzně Unie českých a slovenských zoologických zahrad Unie botanických zahrad České republiky BGCI