Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sledujte naše videa na YouTube ZOO Plzeň na TripAdvisor
Vyberte si jazyk
Česky English Deutsch Française По-ру́сски
Zapnout zvuk
kalous ušatý

kalous ušatý

Asio otus

Long-eared Owl - Eurasische Waldohreule

řád: Sovy

Kalous je sova pozorovateli v přírodě asi nejdostupnější. Neskrývá se v dutinách jako jiné sovy, zdržuje se ve větvích stromů. Ke hnízdění využívá hnízda jiných ptáků, ve dne jej lze právě odtud často vyplašit. Je veliký asi jako holub, na štíhlém těle jsou nápadná jeho dlouhá péřová „ouška“ a oranžové oči. Pravidelně hnízdí ve všech plzeňských parcích, obsazené hnízdo je poznatelné podle bílého trusu a množství vývržků kolem. Mláďata v bílém prachovém šatě jsou často jako „opuštěná“ „zachraňována“, protože se z hnízda vzdalují dříve, než se naučí létat. Tyto tzv. „haluzníky“ ve skutečnosti staří ptáci ještě několik týdnů mimo hnízdo dokrmují.

ZAJÍMAVOST

OBLAST VÝSKYTU

Výskyt kalous ušatýkalous ušatý

TENTO DRUH NAJDETE

Kde u nás najdete kalous ušatý

FOTOGALERIE DRUHU

Rys

DESIGN ALEXANDR VACEK

EAZA Oficiální informační server města Plzně Unie českých a slovenských zoologických zahrad Unie botanických zahrad České republiky BGCI