Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sledujte naše videa na YouTube ZOO Plzeň na TripAdvisor
Vyberte si jazyk
Česky English Deutsch Française По-ру́сски
Zapnout zvuk
irbis horský

irbis horský EEP

Uncia uncia

Snow leopard - Schneeleopard

řád: Šelmy

Je známý i po jménem levhart sněžný.Patří do blízkého příbuzenstva levharta, jaguára, tygra a lva. Tato samotářská, plachá, vysoce specializovaná kočka obývá vysokohorské himalájské biotopy, má nejmenší areál z velkých koček. Stejně jako většina koček loví za soumraku a v noci. Úkrytem jsou mu jeskyně a skalní rozsedliny. Velikost teritoria je individuální - asi 600-1000 km2 a více. Světlý smetanově plavě šedý kožich má hustou a dlouhou srst, která udržuje teplo i v chladných vysokohorských oblastech. Charakteristické jsou dlouhé zadní končetiny, které souvisí s jeho mimořádnou schopností ke skákání (dokáže skočit až 15m). Neobyčejná je také délka ocasu. Samec může dosáhnout tělesné délky kolem 2 metrů a hmotnosti 50 kg. Patří mezi nejelegantnější zvířata na světě. Úbytek přirozeného prostředí a lov pro kožešinu jej přivedl na práh vyhubení. Sněžný levhart se v přírodě stává stále vzácnějším a na celé řadě míst je již zcela vyhuben. Mezinárodní unie pro ochranu přírody jej proto zařadila do seznamu chráněných druhů a přistoupila i k založení plemenné knihy, jež má pomoci, aby se tato krásná kočka cílevědomě uchovávala alespoň v lidské péči.

ZAJÍMAVOST

Plzeňský chovný pár Nanschan a Jamila se rozmnožuje opakovaně.

OBLAST VÝSKYTU

Výskyt irbis horskýirbis horský

TENTO DRUH NAJDETE

Kde u nás najdete irbis horský

FOTOGALERIE DRUHU

Zebra

DESIGN ALEXANDR VACEK

EAZA Oficiální informační server města Plzně Unie českých a slovenských zoologických zahrad Unie botanických zahrad České republiky BGCI