Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sledujte naše videa na YouTube ZOO Plzeň na TripAdvisor
Vyberte si jazyk
Česky English Deutsch Française По-ру́сски
Zapnout zvuk
tana severní

tana severní

Tupaia belangeri

Belanger´s Tree-shreew - Belangers Spitzhörnchen

řád: Tany

Tany prvním objevitelům doslova zamotaly hlavu. Ačkoliv vzhledem připomínají trochu rejsky nebo veverky, jsou příbuzné opicím - primátům. Po určitou dobu byly proto řazeny do systematické blízkosti poloopic, nyní však již mají pro své odlišnosti vyčleněný vlastní řád. Obývají tropické, vlhké pralesy, rádi se zdržují jak na zemi, tak na stromech. Živí se různými tropickými plody, bezobratlými a drobnými obratlovci. Samice rodí po 45 - 55 denní březosti 1 - 4 holá mláďata. Ta ihned po porodu odkládá do předem připraveného hnízda z listí v dutině stromu. Rodiče se ukrývají v jiném hnízdě a samice přichází jen obden mláďata nakrmit. Vysoce výživné mateřské mléko má zásluhu na rychlém vývoji potomků. Za 4 - 5 týdnů mláďata přiberou z 15 na 80 g. Teprve v tomto stadiu se přestěhují do společného hnízda a nějakou dobu žijí s rodiči. Dospívají rychle, ve třech měsících jsou již velká jako rodiče a o měsíc později jsou plně dospělá a připravena se rozmnožovat.

ZAJÍMAVOST

V plzeňské zoo byly tany chovány již v 70. letech 20. století.

OBLAST VÝSKYTU

Výskyt tana severnítana severní

TENTO DRUH NAJDETE

Kde u nás najdete tana severní

FOTOGALERIE DRUHU

Jeřáb Královský

DESIGN ALEXANDR VACEK

EAZA Oficiální informační server města Plzně Unie českých a slovenských zoologických zahrad Unie botanických zahrad České republiky BGCI