Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sledujte naše videa na YouTube ZOO Plzeň na TripAdvisor
Vyberte si jazyk
Česky English Deutsch Française По-ру́сски
Zapnout zvuk
goral tmavý

goral tmavý RDB

Nemorhaedus caudatus arnouxianus

Central Chinese Goral - Mittelchinesischer Goral

řád: Sudokopytníci

Dosahuje hmotnosti 22-42 kg, délky těla do 1,3 m, ocas měří maximálně 20 cm.Po březosti dlouhé 180-240 dní rodí samice 1-2 mláďata. Růžky bývají dlouhé 12-18 cm. Goralů jsou celkem tři druhy, patří do příbuzenstva kamzíků a serau. Samcům vyrůstá na krku krátká polovzpřímená hříva. Žije v nepřístupných horách na strmých zalesněných svazích v nadmořské výšce 1 000 – 4 000 m. Jeho potravou jsou hlavně listy, plody a větvičky nízkých dřevin, na jaře spásá trávu i byliny. V období zimní nouze pojídá i mechy a lišejníky. Samci žijí osamoceně, samice s mláďaty tvoří skupiny o 4-12 kusech. Při soubojích během podzimní říje vydávají samci kašlavé a syčivé zvuky. Mláďata dospívají ve třetím roce a v zajetí se dožívají až 17 let. Jedinci středočínského poddruhu byli získáni z Tierparku Berlín, kde jsou chováni potomci odchytových zvířat narozeni v ZOO San Diego (USA). Je chován pouze v malém množství světových zoo.

ZAJÍMAVOST

Tuto formu gorala chová 10 evropských zoo.

OBLAST VÝSKYTU

Výskyt goral tmavýgoral tmavý

TENTO DRUH NAJDETE

Kde u nás najdete goral tmavý

FOTOGALERIE DRUHU

goral tmavý

goral tmavý

Lemur kata

DESIGN ALEXANDR VACEK

EAZA Oficiální informační server města Plzně Unie českých a slovenských zoologických zahrad Unie botanických zahrad České republiky BGCI