Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sledujte naše videa na YouTube ZOO Plzeň na TripAdvisor
Vyberte si jazyk
Česky English Deutsch Française По-ру́сски
Zapnout zvuk
kaloň egyptský

kaloň egyptský

Rousettus aegyptiacus

Egyptian Fruit Bat - Nilflughund

řád: Letouni

Kaloň egyptský žije v tisícihlavých koloniích v jeskyních a jejich okolí, aktivní je především v noci. Nejprve byl objeven v pyramidách. Areál jeho rozšíření zahrnuje Afriku, Arábii a Blízký východ po Pákistán. Malá populace žije i na Kypru, tedy v Evropě. Maximální hmotnost činí 170 g, rozpětí křídel obvykle 40 - 80 cm, věk kolem 10 let. Po 105 - 107 dnech rodí samice obvykle jedno vidoucí osrstěné mládě, o které pečuje 2 - 3 měsíce. Živí se ovocem a plody, mohou být pronásledováni pro škody na plantážích. Mají dobrý zrak a čich. Jaké jediní z kaloňů si vytvořili i určitý druh echolokace - orientaci pomocí reakce na odraz zvuku od překážek. Na rozdíl od netopýrů vydávají pro člověka částečně slyšitelné zvuky rychlým chvěním jazyka, svůj let pak usměrňují podle zpětně přijatých signálů. Přesto echolokaci kombinují se zrakovým vnímáním.

ZAJÍMAVOST

Do plzeňské ZOO bylo 10 kusů dovezeno vůbec poprvé na přelomu 1998/99, po dva roky se je dařilo chovat přímo v návštěvnické chodbě v pavilonu opic.

OBLAST VÝSKYTU

Výskyt kaloň egyptskýkaloň egyptský

TENTO DRUH NAJDETE

Kde u nás najdete kaloň egyptský

FOTOGALERIE DRUHU

Irbis horský

DESIGN ALEXANDR VACEK

EAZA Oficiální informační server města Plzně Unie českých a slovenských zoologických zahrad Unie botanických zahrad České republiky BGCI