Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sledujte naše videa na YouTube ZOO Plzeň na TripAdvisor
Vyberte si jazyk
Česky English Deutsch Française По-ру́сски
Zapnout zvuk
ledňák obrovský

ledňák obrovský

Dacelo novaeguineae

Giant Kingfisher - Jägerliest, Kookaburra

řád: Srostloprstí

Je největším ledňáčkem na světě. Rád si pochutnává na hmyzu, hlodavcích i hadech, které ubíjí zobákem. Obývá lesy východní Austrálie a farmáři ho zavedli i v Tasmánii a v západní Austrálii. Jeho chraplavý smích se ozývá zejména ráno a večer. Obecně je znám jeho domorodý název kukabura a trefná přezdívka „Chechtavý Jack“. Zajímavé je také, že hnízdícímu páru pomáhají při výchově mláďat mladí nezadaní jedinci.

ZAJÍMAVOST

V Plzni se opakovaně rozmnožuje. V zoo je oblíbený, v Evropě jej chová na 170 zoologických zahrad.

OBLAST VÝSKYTU

Výskyt ledňák obrovskýledňák obrovský

TENTO DRUH NAJDETE

Kde u nás najdete ledňák obrovský

FOTOGALERIE DRUHU

Leguán

DESIGN ALEXANDR VACEK

EAZA Oficiální informační server města Plzně Unie českých a slovenských zoologických zahrad Unie botanických zahrad České republiky BGCI