Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sledujte naše videa na YouTube ZOO Plzeň na TripAdvisor
Vyberte si jazyk
Česky English Deutsch Française По-ру́сски
Zapnout zvuk

gekon Bibronův

Pachydactylus bibronii

Bibron´s Thick-toed Gecko - Bibrons Dickfingergecko

Řád: Ještěři Čeleď:gekonovití

Hmyzožravý jihoafrický vejcorodý gekon. Obývá suchá stanoviště pod kůrou či v kamenech. K nalezení je i v termitištích, dorůstá 20 cm.

více informací

gekončík africký

Hemitheconyx caudicinctus

African Fat-tail Gecko - Afrikanischer Krallengecko

Řád: Ještěři Čeleď:gekonovití

Jeho tupě zakončený ocásek je de facto funkční obdobou velbloudího hrbu, obývá totiž suché biotopy. Dorůstá délky 25 cm. Žijí v párch, dají se chovat polygamně.

více informací

gepard súdánský

Acinonyx jubatus soemmeringii

Sudan cheetah - Sudan - Gepard

Řád: Šelmy Čeleď:Kočkovití

Nejrychlejší běžec mezi savci, krátkodobá rychlost při lovu na savaně se blíží až 120 km/h. Na rozdíl od většiny koček nemá zatažitelné drápy (druhým druhem je kočka plochočelá). Populace asijských poddruhů již byly zcela vyhubeny.

více informací

gueréza angolská

Colobus angolensis palliatus

Angolan colobus monkey - Angola Guereza

Řád: Primáti Čeleď:kočkodanovití

Mláďata guerézy angolské se rodí sněhobílá a teprve jako čtyřměsíční začínají černat. Je zvláštností, že třídílný žaludek guerézy obsahuje mikroby rozkládající celulózu, a tak umožňuje těmto opicím získat až dvojnásobné množství živin z potravy složené převážně z listů, než mohou získat jiné druhy opic. Gueréza se ovšem sama často stává součástí jídelníčku šimpanzů a ustupuje i paviánům. Od pradávna se kůží gueréz zdobili domorodí náčelníci, vyráběli z ní pokrývky hlavy a potahovali jí štíty a člověk zůstal jejich hlavním nepřítelem dodnes.

více informací

gundi saharský

Ctenodactylus gundi

Gundi - Kammfinger

Řád: Hlodavci Čeleď:gundiovití

Vzácně chovaný africký hlodavec. V plzeňské zoo žije společně s ještěrkou paví.

více informací

holub růžový

Nesoenas (Columba) mayeri

Pink pigeon - Rosentaube

Řád: Měkkozobí Čeleď:holubovití

Obýval ve dvou populacích Mauritius. Jeden z nejvzácnějších ptáků světa, zachraňovaný díky mezinárodní spolupráci. Do přírody, kde jsou mu postupně zlepšovány podmínky, se vrací i mláďata vychovaná v zajetí. Nejnižší stavy v přírodě činily v roce 1984 pouhých 20 jedinců, o jedenáct let později již přes 150.

více informací

hrošík liberijský

Hexaprotodon liberiensis

- Zwergflusspferd

Řád: Sudokopytníci Čeleď:hrochovití

Populace ve volné přírodě čítá pravděpodobně na 5000 jedinců, stav trvale klesá! V jeho případě je kromě úbytku přirozených stanovišť důležitým faktorem i velmi obtížné sledování stavu populace v přírodě – žije skrytým způsobem a zoologové nemají dostatečný přehled.

více informací

hroznýš Dumerillův

Acrantophis dumerili

Dumeril´s boa - Dumerils Madagaskarboa

Řád: Hadi Čeleď:hroznýšovití

Hroznýši nežijí pouze v jihoamerických deštných pralesích, ale nalezneme je i v dalších částech světa. Poslední roky se mezi českými chovateli a zoologickými zahradami objevují i dva druhy madagaskarských hroznýšů, hroznýš psohlavý a Dumerillův.

více informací

hroznýš psohlavý

Sanzinia m. madagascariensis

Madagascar Tree Boa - Madagaskar-Hundskopfboa

Řád: Hadi Čeleď:hroznýšovití

Je nočním hadem lesů východního Madagaskaru. Dorůstá do délky 2,5 m. V březosti samici ztmavne kůže, díky čemuž se zvýší tělesná teplota a usnadní vývoj mláďat. Je to již velmi vzácný druh.

více informací

chameleon obrovský

Furcifer oustaleti

Oustalet´s Chemeleon - Madagaskar-Riesenchamäleon

Řád: Ještěři Čeleď:chameleonovití

Chameleoni žijí v Africe, na Madagaskaru, Arabském poloostrově, v Indii a na Cejlonu. Jejich čeleď obsahuje asi 145 druhů

více informací

chameleon pardálí

Furcifer pardalis

Panther Chameleon - Pantherchamäleon

Řád: Ještěři Čeleď:chameleonovití

Chameleoni žijí v Africe, na Madagaskaru, Arabském poloostrově, v Indii a na Cejlonu. Jejich čeleď obsahuje asi 145 druhů

více informací

ibis madagaskarský

Lophotibis cristata

Madagascar Crested Ibis - Mähnenibis

Řád: Brodiví Čeleď:ibisovití

Je endemitem Madagaskaru. Obývá lesy na východě i západě ostrova. Přesto, že je chráněn zákonem, je často loven pytláky a to jak dospělá zvířata, tak mláďata či dokonce jsou vybírána vejce z hnízd. Je zapsán v Červené knize ohrožených druhů.

více informací

ibis posvátný

Threskiornis aethiopicus

Sacred Ibis - Heiliger Ibis

Řád: Brodiví Čeleď:ibisovití

Obývá tropickou Afriku, Madagaskar a Írák. Dosahuje hmotnosti až 1,5 kg a rozpětí křídel až 124 cm.

více informací

jeřáb královský

Balearica regulorum gibbericeps

Grey Crowned Crane - Kronenkranich

Řád: Krátkokřídlí Čeleď:Jeřábovití

Jeřába královského lze snadno identifikovat podle jeho zlaté chocholky nebo korunky a schopnosti sedat a nocovat ve větvích stromů, kterou mají, ostatně jako jediní z jeřábů, díky vyvinutému dlouhému zadnímu prstu. Při hledání potravy dube jeřáb královský nohama, aby vyplašil kořist a chodí poblíž velkých savců a loví hmyz vyrušený jejich pohyby. Zajímavé je, že při pelichání vypadávají jeřábům najednou všechny letky, takže nějakou dobu nemohou létat. U velkých druhů se to však stává jen jednou za dva roky. Pověstný je elegantní zásnubní tanec jeřábů, kterým zakládají celoživotní partnerství.

více informací

ještěrkovec obrovský

Gerrhosaurus major

Round-nosed Plated Lizard - Braune Schildechse

Řád: Ještěři Čeleď:ještěrkovcovití

Jde o ještěra dorůstajícího až 45 cm. Žije v Africe od Etiopie po jihovýchod. Obývá suché biotopy.na jídelníčku má plody i hmyz.

více informací

< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >

Lemur kata

DESIGN ALEXANDR VACEK

EAZA Oficiální informační server města Plzně Unie českých a slovenských zoologických zahrad Unie botanických zahrad České republiky BGCI