Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sledujte naše videa na YouTube ZOO Plzeň na TripAdvisor
Vyberte si jazyk
Česky English Deutsch Française По-ру́сски
Zapnout zvuk
osinák africký

osinák africký

Atherurus africanus

Brush-tailed Porcupine - Quastenstachler

řád: Hlodavci

Mívá hmotnost 1,5-4 kg délku těla do 60 cm, ocásek do 23 cm. Po 100 – 110 dnech březosti mívá 1-4 mláďata. Je rozšířený od Gambie po západní Keňu a jižní Kongo. Jde o pralesní teplomilné zvíře, které se přes den skrývá mezi kořeny stromů, ve skalních dutinách nebo pod břehy řek a potoků. Nevystupuje do nadmořské výšky nad 700m. Zdržuje se v rodinných tlupách o 6-8 jedincích (max. 20) na území do 5 ha. Nepřátele a útočníky zastrašuje dupáním, naježením bodlin a prudkým máváním ocasem. Raději konzumuje potravu, kterou není třeba hryzat, pouze žvýkat – měkké dužnaté ovoce a plody, dále má na jídelníčku oddenky, stonky a drobné živočichy či mršiny. V zajetí se jako hravý chovanec může dožít i 23 let. Druhé dva druhy osináků žijí v malajské oblasti. Ve společné expozici je s nimi chován kaloň egyptský, krysa obrovská a komba senegalská.

ZAJÍMAVOST

Plzeňská zoo chová rovněž osináka filipínského z ostrova Palawan. Ten je v evropských zoo velkým unikátem.

OBLAST VÝSKYTU

Výskyt osinák africkýosinák africký

TENTO DRUH NAJDETE

Kde u nás najdete osinák africký

FOTOGALERIE DRUHU

Jeřáb Královský

DESIGN ALEXANDR VACEK

EAZA Oficiální informační server města Plzně Unie českých a slovenských zoologických zahrad Unie botanických zahrad České republiky BGCI