Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sledujte naše videa na YouTube ZOO Plzeň na TripAdvisor
Vyberte si jazyk
Česky English Deutsch Française По-ру́сски
Zapnout zvuk
tarbík velký

tarbík velký RDB

Jaculus orientalis

Greater Egyptian Jerboa - Große Wüstenspringmaus

řád: Hlodavci

Tarbík je známý svou podobností s drobnými klokany. Lidem připadá roztomilý pro svůj vzhled a čilost. Tento ohrožený druh se v plzeňské zoo v nočním pavilonu množí. Tarbík je hlodavec obývající rozmanitá stanoviště od písčitých polopouští po mořská pobřeží a svahy hor. Hrabe si až 2 m hluboké spirálovité chodby s komůrkou na konci. V nejchladnějších a nejdeštivějších období roku může upadnout do strnulosti podobné zimnímu spánku. Je převážně samotářský, patří mezi hbité obyvatele pouští - vyskočí i do výšky 1 m. Potravu - převážně kořínky, listy, hlízy a semena - hledá hlavně v noci. Dorůstá asi 12 cm, jeho ocásek měří až 20 cm. Samička rodí po 25 dnech březosti 2 - 10 mláďat. Zadní končetiny jsou až 4x delší než přední, ocásek tvoří oporu těla, předními si přidržuje potravu u tlamičky.

ZAJÍMAVOST

Plzeňská zoo chová průběžně 2 druhy tarbíků - druhým je tarbík egyptský Jaculus jaculus.

OBLAST VÝSKYTU

Výskyt tarbík velkýtarbík velký

TENTO DRUH NAJDETE

Kde u nás najdete tarbík velký

FOTOGALERIE DRUHU

Leguán

DESIGN ALEXANDR VACEK

EAZA Oficiální informační server města Plzně Unie českých a slovenských zoologických zahrad Unie botanických zahrad České republiky BGCI