Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sledujte naše videa na YouTube ZOO Plzeň na TripAdvisor
Vyberte si jazyk
Česky English Deutsch Française По-ру́сски
Zapnout zvuk
dytík skvrnitý

dytík skvrnitý

Burhinus capensis

Spotted Thick-knee - Kaptriel 

řád: Dlouhokřídlí

Obyvatel suchých otevřených krajin, savan, stepí.Před letem dává přednost chůzi. Dytík je všežravý.

ZAJÍMAVOST

V ČR žije dytík úhorní, který rovněž patřil k chovancům plzeňské zoo. Jeho areál zasahuje do části západní Evropy a představuje střední, jižní a východní Evropu, sever Afriky a přední Asii.Je zapsán v Červené knize ČR jako kriticky ohrožený druh. Hnízdí jen vzácně a ubývá, zůstává zejména na jižní Moravě. Obývá otevřené pusté plochy s chudým rostlinstvem, písčiny, štěrkoviště. Žije v párech. Potrava je živočišná – měkkýši, hmyz, červi. Snáší obvykle 2 vejce. Žije skrytě, létá za soumraku. Je částečně tažný.

OBLAST VÝSKYTU

Výskyt dytík skvrnitýdytík skvrnitý

TENTO DRUH NAJDETE

Kde u nás najdete dytík skvrnitý

FOTOGALERIE DRUHU

Jeřáb Královský

DESIGN ALEXANDR VACEK

EAZA Oficiální informační server města Plzně Unie českých a slovenských zoologických zahrad Unie botanických zahrad České republiky BGCI