Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sledujte naše videa na YouTube ZOO Plzeň na TripAdvisor
Vyberte si jazyk
Česky English Deutsch Française По-ру́сски
Zapnout zvuk
snovač zahradní

snovač zahradní

Ploceus cucullatus cucullatus

Spottedbacked weawer - Textorweber

řád: Pěvci

Snovači jsou malí až středně velcí zpěvní ptáci, kteří v 22 rodech obývají Eurasii a Afriku a byli zavlečeni i do Austrálie a Severní Ameriky. Typičtí jsou právě pro tzv. etiopskou zoogeografickou oblast, kde jich žije na 126 druhů. Potravu hledají na zemi, tvoří ji většinou semena, pupeny, plody, hmyz. Jsou velmi společenští, nedostatek stromů je nutí hnízdit ve velkých koloniích. Obvyklá velikost snovače činí kolem 15 cm. Jejich společným znakem je krátký silný zobák. Snovač zahradní se vyskytuje od Senegalu po Jihoafrickou republiku. Jeho hlavním životním prostředím je savana. Patří mezi větší snovače, dosahuje až 16 cm. Samci jsou nádherně žlutí s černou hlavou, zatímco nevýrazně hnědé samice připomínají našeho vrabce. Tento snovač se velice rád koupe. Staví si pěkná hnízda z jemných vláken, která věší na keře a stromy. Samička snáší 3-4 vajíčka a snůška se může až třikrát ročně opakovat. V zajetí se množí.

ZAJÍMAVOST

Tento druh chová na 50 zoo v Evropě.

OBLAST VÝSKYTU

Výskyt snovač zahradnísnovač zahradní

TENTO DRUH NAJDETE

Kde u nás najdete snovač zahradní

FOTOGALERIE DRUHU

Irbis horský

DESIGN ALEXANDR VACEK

EAZA Oficiální informační server města Plzně Unie českých a slovenských zoologických zahrad Unie botanických zahrad České republiky BGCI