Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sledujte naše videa na YouTube ZOO Plzeň na TripAdvisor
Vyberte si jazyk
Česky English Deutsch Française По-ру́сски
Zapnout zvuk

čukvala zavalitá

Sauromalus obesus obesus

Northern Chuckwalla - Chuckwalla

Řád: Ještěři Čeleď:leguánovití

Obývá JZ USA a sever Mexika. Žije v koloniích. Dorůstá 42 cm. Živí se rostlinami i hmyzem.

více informací

chřestýš pruhoocasý

Crotalus atrox

Western Diamond-back Rattlesnake - Westliche Diamant-Klapperschlange

Řád: Hadi Čeleď:zmijovití

Je známý také jako chřestýš západní.

více informací

kachnička karolínská

Aix sponsa

American Wood Duck - Brauente

Řád: Vrubozobí Čeleď:kachnovití

Obývá lesní stojaté i tekoucí vody, hnízdí ve stromových dutinách nebo umělých budkách. Snášívá obykle kolem 10 vajec, ze kterých se líhnou mláďata po 30 dnech. Lov vedl ke snížení stavu, po zavedení ochrany jich je opět mno set tisíc.

více informací

káně rudoocasá

Buteo jamaicensis borealis

Red-tailed Hawk - Nordamerikanischer Rotschwanzbussard

Řád: Dravci Čeleď:krahujcovití

Obývá jak lesy, tak otevřenou krajinu Severní Ameriky, od středu USA po Kanadu. Hnízdí na stromech a skalách. Do hnízda z větviček a klacíků samice snáší 2-4 vajíčka, na kterých sedí 28-35 dní. Káně rudoocasá se živí především malými hlodavci, ptáky a plazy. Dokáže ale ulovit i bažanta nebo králíka. Dožívá se až 20 let.

více informací

korovec jedovatý

Heloderma suspectum

Gila Monster - Gila-Krustenechse

Řád: Ještěři Čeleď:korovcovití

Domovem korovců jsou pouště a polopouště v Severní a Střední Americe, kde klimatické podmínky jsou velice tvrdé a extrémní.

více informací

křepel kalifornský

Callipepla californica

California Quail - Schopfwachtel

Řád: Hrabaví Čeleď:křepelovití

Původně obyvatel USA byl vysazen i v Chile či na Novém Zélandě. Je to společenský hrabavý pták, jehož početnost místy klesá díky zemědělství.

více informací

leguánek ostnitý

Sceloporus magister

Desert Spiny Lizard - Wüstenstachelleguan

Řád: Ještěři Čeleď:leguánovití

Nalezneme u něj barvoměnu, mající více důvodů - maskování před predátory, ale i podle teplot - tmavnutí v chladnějším období. Přijímá ovoce i hmyz. S ocáskem měří až 33 cm. Obývá pouště a polopouště jihu USA.

více informací

ovce aljašská

Ovis dalli

Dall´s Sheep - Dallschaf

Řád: Sudokopytníci Čeleď:turovití

Obývá Aljašku a Britskou Kolumbii. Je trochu větší než příbuzná ovce tlustorohá, má však slabší rohy. Všechny divoké druhy ovcí se velmi obtížně rozlišují, zejména druhy z asijských hor. V českých zoo nebyla před dovozem do Plzně delší dobu chována.

více informací

Piraňa Natterova

Pygocentrus nattereri

Red Bellied Piranha - Natterers Sägesalmler

Řád: Trnobřiší Čeleď:

více informací

pižmoň severní

Ovibos moschatus moschatus

Musk ox - Moschusochse

Řád: Sudokopytníci Čeleď:turovití

Pižmoň dnes žije ve dvou poddruzích - aljašském a grónském. Patří do příbuzenstva pravých turů a ovcí.

více informací

poštolka vrabčí

Falco sparverius

American Kestrel - Buntfalke

Řád: Dravci Čeleď:sokolovití

Obývá otevřenou krajinu Severní i Jižní Ameriky. Žijí většinou samotářsky, sdružují se až v období hnízdění. Živí se hmyzem a drobnými obratlovci.

více informací

psoun prériový

Cynomys ludovicianus

Prairie dog - Präriehund

Řád: Hlodavci Čeleď:veverkovití

Psoun prériový je příslušníkem řádu hlodavců, kteří se poprvé objevili ve středním miocénu v Asii a do současnosti osídlili téměř celý svět. Jejich rozvoji začalo přát období od konce třetihor, kdy 42 % veškerého zemského povrchu pokrývaly stepi. Psoun prériový je svištěm, který dostal jméno podle hlasu připomínající psí štěkot, když varuje osazenstvo kolonie před nebezpečím

více informací

rys červený

Lynx rufus

Bobcat - Rotluchs

Řád: Šelmy Čeleď:Kočkovití

Tento rys obývá hory i polopouště, kde s oblibou loví v noci. Jeho kořistí se stávají zejména drobní hlodavci, ptáci či zajíc bělák. Nalezneme jej jak v severovýchodní chladnější části, tak v mexiku.

více informací

rys kanadský

Lynx canadensis

Canadian lynx - Kanadische Luchs

Řád: Šelmy Čeleď:Kočkovití

Dříve byl považován za poddruh rysa ostrovida. jeho početnost byla značně snížena lovem pro kožešinu. Aktivní je hlavně v noci, člověk se s ním v přírodě běžně nepotká.

více informací

1 | 2 >

Lemur kata

DESIGN ALEXANDR VACEK

EAZA Oficiální informační server města Plzně Unie českých a slovenských zoologických zahrad Unie botanických zahrad České republiky BGCI