Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sledujte naše videa na YouTube ZOO Plzeň na TripAdvisor
Vyberte si jazyk
Česky English Deutsch Française По-ру́сски
Zapnout zvuk
nosál červený

nosál červený

Nasua nasua solitaria

Ring-tailed coati - Nasenbär

řád: Šelmy

Nosálové patří do čeledi medvídkovitých šelem, která vznikala už na konci eocénu před 38 miliony let na kontinentech severní polokoule. Dnes žije kromě asijské pandy červené a pandy velké tato čeleď výlučně v Americe a jihoameričtí příbuzní jsou tedy jistě nedávnými přistěhovalci ze severu. Nosál červený žije v lesích, kde se živí ovocem, hmyzem, slimáky, ptačími vejci, drobnými ptáky a savci, dokonce i houbami a bobulemi. Žije samotářsky, nebo ve skupině až po 40 kusech, která rychle slídí ve vegetaci po potravě. Je velmi bystrý, orientuje se hlavně čichem i hmatem. Jeho nos je neobyčejně citlivý orgán a při slídění ho strká do všeho možného. Zvědové na okraji smečky mezitím dávají pozor na predátory a různými zvuky, voláním a signály ocasem vyhlašují poplach. V takovém případě nosál obratně vyšplhá na strom nebo se schová v houští. Nosálové jsou přitom odvážná a útočná zvířata. Jejich drápy a vzájemná pomoc v tlupě z nich činí obávané nepřátele ostatních zvířat. Mnohý jihoamerický lovec již nabyl zkušenost se smečkou nosálů, kteří dokázali zabít jeho psa, jenž se odvážil je napadnout.

ZAJÍMAVOST

Plzeňská zoo dříve množila i nosála bělohubého, chovala mývaly severní a jižní i příbuznou šelmičku freta kočičího.

OBLAST VÝSKYTU

Výskyt nosál červenýnosál červený

TENTO DRUH NAJDETE

Kde u nás najdete nosál červený

FOTOGALERIE DRUHU

Irbis horský

DESIGN ALEXANDR VACEK

EAZA Oficiální informační server města Plzně Unie českých a slovenských zoologických zahrad Unie botanických zahrad České republiky BGCI