Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sledujte naše videa na YouTube ZOO Plzeň na TripAdvisor
Vyberte si jazyk
Česky English Deutsch Française По-ру́сски
Zapnout zvuk
tamarín žlutoruký

tamarín žlutoruký

Saguinus midas

Red-handed Tamarin - Rothandtamarin

řád: Primáti

Je černě zbarvený s mramorovaným hřbetem, konce končetin jsou žluté až oranžové. Vypadá, jako by nosil botičky a rukavice. Dosahuje hmotnosti až 665 g (samice v průměru 430 g, samci 585 g), délky do 28 cm, jeho ocásek měří až 44 cm. Žije severně od Amazonky od Surinamu po sv. Brazílii. Žije běžně v nížinných i horských pralesích. Na rozdíl od ostatních tamarínů tvoří malé skupinky do 6 zvířat. Živí se hlavně semeny a doplňkově hmyzem. Je považovaný za výborného skokana, údajně skáče z výšky až 15 m na zem. Po březosti dlouhé 140 – 168 dní se rodí obvykle 1- 2 mláďata, která pohlavně dospívají ve věku 20 měsíců. Hlavní díl péče o mláďata má samec. V zajetí jde o zvířata náročná na chov, musí mít velmi pestrou stravu, rozloženou na několik chodů během dne. Noc tráví rádi v budkách.

ZAJÍMAVOST

V plzeňské zoo se množí. První chovný pár, Igor a Jitka, míval i četná trojčata.

OBLAST VÝSKYTU

Výskyt tamarín žlutorukýtamarín žlutoruký

TENTO DRUH NAJDETE

Kde u nás najdete tamarín žlutoruký

FOTOGALERIE DRUHU

Rys

DESIGN ALEXANDR VACEK

EAZA Oficiální informační server města Plzně Unie českých a slovenských zoologických zahrad Unie botanických zahrad České republiky BGCI