Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sledujte naše videa na YouTube ZOO Plzeň na TripAdvisor
Vyberte si jazyk
Česky English Deutsch Française По-ру́сски
Zapnout zvuk
kapybara

kapybara

Hydrochoerus hydrochaeris

Capybara - Kapybara

řád: Hlodavci

Kapybara je největší žijící hlodavec na světě dorůstající délky až 130 centimetrů a váhy až 66 kg, ale její předek, který žil ještě před milionem let byl velký asi jako nosorožec. Postavení kapybar v jihoamerické přírodě připomíná africké hrochy. Také se živí převážně na suché zemi, ale jejich útočištěm je voda a stejně jako hroch má oči, uši a nozdry umístěny na hlavě v jedné rovině. Kapybary jsou výborné plavkyně a mohou zůstat pod vodou až deset minut. Má nohy s plovací blánou, které jí slouží k plavání i k chůzi v bažinaté půdě. Žije v povodí tropických řek Brazílie a Paraguaje v těžko přístupných bažinách a rákosinách. Živí se hlavně dužnatými vodními rostlinami, pupeny a měkkou kůrou stromů. Často se stávají se kořistí jak člověka, tak i jaguárů a kajmanů. V poslední době se v Jižní Americe objevují farmy, kde jsou tato krásná zvířata chována pro své údajně výborné maso a kůži.

ZAJÍMAVOST

V plzeňské zoo se opakovaně rozmnožila až druhá dvojice nepříbuzných kapybar na výběhu americké pampy. K rozmnožování potřebují bazén nebo jezero.

OBLAST VÝSKYTU

Výskyt kapybarakapybara

TENTO DRUH NAJDETE

Kde u nás najdete kapybara

FOTOGALERIE DRUHU

Jeřáb Královský

DESIGN ALEXANDR VACEK

EAZA Oficiální informační server města Plzně Unie českých a slovenských zoologických zahrad Unie botanických zahrad České republiky BGCI