Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sledujte naše videa na YouTube ZOO Plzeň na TripAdvisor
Vyberte si jazyk
Česky English Deutsch Française По-ру́сски
Zapnout zvuk
ara vojenský

ara vojenský RDB

Ara militaris mexicana

Military Macaw - Kleiner Soldatenara

řád: Papoušci

Pestře zbarvení velcí tropičtí pralesní ptáci, mohou být velcí až 90 cm. Prsty jsou stavěny jako u datlů, nikoliv však ke šplhání ale k uchopování. První a čtvrtý trčí dozadu, 2. a 3. dopředu. Nohou si podávají různé předměty, hlavně potravu, do zobáku. Potravu tvoří tvrdá semena, zejména ořechy palem, měkké plody, bobule, výhonky stromů a někdy i hmyz. Žijí v hejnech, v době rozmnožování se zdržují v párech. Hnízdí v dutinách stromů, převážně vysokých palem. Většinou na dvou snesených vejcích sedí samice 24 - 26 dní, samec ji v té době krmí. Mláďata opouštějí hnízdo po 13 týdnech. Žijí až 50 let. Ara Spixův žije jen v počtu 30 ks, z toho v přírodě je jen jediný pár. Ara modrohrdlý byl prvně v přírodě spatřen až roku 1992, žije asi vzácně v bolivijských nížinách. Některé evropské a světové ZOO ary chovají zcela volně nebo ve velkých hejnech ve voliérách. V ČR je nejběžnější ararauna (ara modrožlutý) a ara zelenokřídlý.

ZAJÍMAVOST

V plzeňské zoo došlo v roce 2005 k umělému odchovu, poté dvakrát k odchovu přirozenému.

OBLAST VÝSKYTU

Výskyt ara vojenskýara vojenský

TENTO DRUH NAJDETE

Kde u nás najdete ara vojenský

FOTOGALERIE DRUHU

ara vojenský

ara vojenský

ara vojenský

ara vojenský

ara vojenský

ara vojenský

Irbis horský

DESIGN ALEXANDR VACEK

EAZA Oficiální informační server města Plzně Unie českých a slovenských zoologických zahrad Unie botanických zahrad České republiky BGCI