Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sledujte naše videa na YouTube ZOO Plzeň na TripAdvisor
Vyberte si jazyk
Česky English Deutsch Française По-ру́сски
Zapnout zvuk
nandu papmový

nandu papmový RDB

Rhea americana

American rhea - Nandu

řád: Nanduové

Nandu pampový patří k největším žijícím ptákům skupiny pštrosovitých, rozšířené už v eocénu po tehdy spojených jižních kontinentech. Na rozdíl od afrických pštrosů je nandu mnohem menší, mají tři prsty a opeřenou hlavu, krk i stehna. Každé křídlo je zakončeno drápem, který ptáci používají v boji s predátory. Nandu je obyvatelem pamp s vysokou travní vegetací a v Argentině vystupuje až do výše dvou tisíc metrů nad mořem. Žije ve skupinách, kde jeden samec vládne harému asi šesti samic. Jejich hnízdem je mělký důlek vyhrabaný v půdě, do kterého snášejí všechny samice. Samec má pak povinnost až padesát vajec vysedět. Přestože je nandu nejmenší z pštrosů, v pampě se stává nápadným cílem lovců. Argentinští Indiáni je kdysi pronásledovali pěšky, ale po roce 1850 se je gaučové naučili honit na koních. Největší pohromou se pro ně stala přeměna pamp v dobytkářský a pšeničný pás se stavbou plotů. Existuje u něj albiniismus - bílá forma, jih Ameriky obývá i příbuzný nandu darwinův.

ZAJÍMAVOST

V plzeňské zoo je tradičně chován s lamami a kapybarami ve společné expozici pampy. První mláďata vyseděl již v původní plzeňské zoo v Doudlevcích koncem 50. let.

OBLAST VÝSKYTU

Výskyt nandu papmovýnandu papmový

TENTO DRUH NAJDETE

Kde u nás najdete nandu papmový

FOTOGALERIE DRUHU

Ryba

DESIGN ALEXANDR VACEK

EAZA Oficiální informační server města Plzně Unie českých a slovenských zoologických zahrad Unie botanických zahrad České republiky BGCI