Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sledujte naše videa na YouTube ZOO Plzeň na TripAdvisor
Vyberte si jazyk
Česky English Deutsch Française По-ру́сски
Zapnout zvuk
dudek chocholatý

dudek chocholatý

Upupa epops

Hoopoe - Wiedehopf

řád: Srostloprstí

Obývá téměř celou Afriku, Evropu a Asii. V rovníkové Africe má náš dudek také své zimoviště, kam odlétá v září a vrací se v dubnu. V Čechách je vzácný, hojnější je na jižní Moravě. Má rád krajinu s loukami, pastvinami a dostatkem dutých stromů. Svůj revír brání dudek monotónním voláním "hup-hup-hup" i prudkými nálety na vetřelce. Hnízdí v dutinách stromů, kam samička v květnu snese 5 - 10 jemně šedých vajíček, na kterých sedí 16 - 18 dnů. Rodiče svým potomkům nosí potravu až 80 x denně. Případným vetřelcům se mláďata v dutině brání dobře mířenou dávkou páchnoucího trusu. Potravou dudka jsou larvy hmyzu, krtonožky, cvrčci, sarančata, brouci, housenky, pavouci, mravenci a plži. Krátký jazyk mu nedovoluje posunovat si v zobáku potravu a tak ji rovná trhanými pohyby, stejně jako čápi, pelikáni a zoborožci. Je zapsán v Červené knize České republiky.

ZAJÍMAVOST

Chov dudka v zoo je poměrně náročný, chovají jej často specializované ptačí parky nebo zoo zaměřené na Eurasii. Nyní je chován asi v 25 zoo Evropy.

OBLAST VÝSKYTU

Výskyt dudek chocholatýdudek chocholatý

TENTO DRUH NAJDETE

Kde u nás najdete dudek chocholatý

FOTOGALERIE DRUHU

Leguán

DESIGN ALEXANDR VACEK

EAZA Oficiální informační server města Plzně Unie českých a slovenských zoologických zahrad Unie botanických zahrad České republiky BGCI