Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sledujte naše videa na YouTube ZOO Plzeň na TripAdvisor
Vyberte si jazyk
Česky English Deutsch Française По-ру́сски
Zapnout zvuk
sýček obecný

sýček obecný

Athene noctua

Little Owl - Steinkauz

řád: Sovy

Obývá nížiny a pahorkatiny Evropy a severní Afriky. Mezi jeho oblíbená místa patří staré aleje, zahrady, kostely, hřbitovy a městská i vesnická sídla. Hnízdí v dutinách stromů, zdí, skal a také na věžích a půdách. Samice snáší na jaře 4-6 bílých vajec, na kterých sedí sama po celou dobu inkubace, tj. asi 28-29 dní. Samec jí přináší do hnízda potravu. O výchovu a krmení mláďat se pak starají oba rodiče. Mladí opouštějí hnízdo ve stáří asi 4 týdnů a rodiče je pak ještě dokrmují v okolí. Sýček loví především drobné savce, hlavně hraboše, méně pak drobné ptactvo, hmyz a měkkýše.

ZAJÍMAVOST

Sýčkové vylíhnutí v plzeňské zoo jsou poskytováni k reintrodukci na Severní Moravu.

OBLAST VÝSKYTU

Výskyt sýček obecnýsýček obecný

TENTO DRUH NAJDETE

Kde u nás najdete sýček obecný

FOTOGALERIE DRUHU

Rys

DESIGN ALEXANDR VACEK

EAZA Oficiální informační server města Plzně Unie českých a slovenských zoologických zahrad Unie botanických zahrad České republiky BGCI