Mládě kapybary

Dne 30. září jsme se po osmi letech dočkali narození mláděte největšího hlodavce na světě, kapybary. Rodiče se narodili v roce 2018. Tři samice jsme v loňském roce dovezli z německého Mnichova a samce ze slovenských Košic. Kapybara je hlodavec z rodu morčatovitých žijící v okolí velkých jihoamerických řek. Je přizpůsobena životu ve vodě a jejím okolí. Mezi prsty má plovací blány, které jí pomáhají jak k plavání, tak k pohybu po měkkém bahnitém břehu. V přírodě se živí spásáním vodních rostlin. Samci dosahují hmotnosti až kolem šedesáti kilogramů a délky více než jeden metr. Zvláště mladí jedinci jsou přirozenou potravou pro anakondy a kajmany. Žijí v rodinných skupinách, jeden dominantní samec, několik samic a jejich mláďata. V naší Zoo kapybary chováme od roku 1997 dovezením prvních zvířat z děčínské Zoo. Poslední mláďata jsme odchovali v roce 2008, ta se u nás dožila až dvanácti let. Poslední dvě mláďata se narodila v roce 2012, ale po několika dnech uhynula.Kapybary u nás žijí ve společné expozici s lamami vikuňa a nandu pampovými. Mají k dispozici velký travnatý výběh, kde se mohou celý den pást a dva bazény. Vnitřní, který využívají i v zimním období a velký venkovní. Kromě trávy dostávají seno a v malém množství granule a kořenovou zeleninu. Vzhledem k tomu, že máme tři samice, tak doufáme, že se letos dočkáme dalších mláďat.

Největší hlodavec světa se v Plzni poprvé objevil v roce 1997, stejně jako například tučňáci, mary, komodští varani či zubři. V historii chovu se opakovaně rozmnožil. K rozmnožování potřebují vodní nádrž. Kapybara je známá pod starým českým názvem plavoun, indiánské označení zní Pán trávy. V přírodě může vážit 50 kg, v lidském chovu až 80 kg i více. Velmi dobře plave a potápí se, pod hladinou může vydržet 8-10 minut. Jejími hlavními nepřáteli jsou anakondy, kajmani, jaguáři a lidé, kteří je často loví pro maso. Potravu tvoří hlavně dužnaté vodní rostliny. Dorůstá délky 1 m, mezi prsty je plovací blána. Má poměrně řídkou a hrubou srst. Žijí sociálním způsobem života, v jedné skupině je samec, 2 - 3 samice a mláďata. Na společném shromaždišti se může sejít až 100 jedinců. Samice rodí jednou ročně po 110 dnech 2 - 8 mláďat. Dospívá ve třetím roce. V lidské péči se dožívá až 12 let, poslední dobou patří mezi hojné a dobře se množící druhy, v Evropě ji chová přes 230 zoo a zooparků. Stejně jako např. hroch má oči, uši a nozdry v jedné rovině.

mp a mv

Provoz e-shopu je i v době uzavření zoo nepřerušen. Navštivte nás na eshop.zooplzen.cz.… číst dále
Zoo Plzeň uzavřena od 9. 10. 2020. Zoo Plzeň closed from 9th October. V době krize nám… číst dále
Váš finanční dar podpoří záchranné projekty Zoo a BZ. Pomůžete nám chránit naši pestrou… číst dále
Zajímavosti ze světa zvířat očima zoologů a ošetřovatelů najdete v sekcích webu Zápisník… číst dále
ObčerstveníObčerstvení GiftshopGiftshop WebkameryWebkamery PřírůstkyPřírůstky Veřejná krmeníVeřejná krmení Sponzoring a adopceSponzoring a adopce
Otevírací doba

březen–říjen: 8.00–19.00  (pokladna do 18:00)
listopad–únor: 9.00–17.00  (pokl. do 16:30)

Otevřeno 365 dní v roce včetně svátků, Vánoc a Nového roku! (DinoPark otevřen pouze od dubna do října). Více zde.

Najdete nás zde.

Vstupné

Zoologická a botanická zahrada (Zoo):

dospělí:170 Kč
děti, studenti, senioři:      120
rodiny (2+2):                      550

Zoo + DinoPark (pouze duben–říjen):

dospělí:280 Kč
děti a studenti:190 Kč
rodiny (2+2):                      890 

Podrobné vstupné a slevy zde.

Počasí v Plzni
Lemur
Facebook ZOOZoo
Facebook Akva-TeraAkva-Tera
Youtube
Tripadvisor